Kada se podvuče crta na “double bill” Efterklang + Ti, uz DJ podršku Kišobrana i indie-go! ekipe, mogu da kažem da je ovo bio po mnogo čemu nesvakidašnji događaj u PD istoriji. Umoran sam od pisanja o muzici, jer kada vidim kako drugi to rade i za to dobijaju (makar i simbolične) honorare, poželim da više reč ne napišem. A hteo sam da podelim svoje impresije o Dancima, o njihovom Divine Comedy sreće Davida Sylviana zvuku, sa malo Cousteau patetike i tragovima Tindersticks patosa. Ali neću…

 [juicebox gallery_id=”27″] 

Izuzetno sam zadovoljan kako je sve izgledalo i zvučalo, koliko ljudi je došlo, kakva publika se okupila i kako su bendovi prihvaćeni. Ti su odsvirali možda i svoj najbolji koncert do sada – hvala Iliji i Trajčetu –  Efterklang je uživao u streljani okupanoj maglom, a i mi smo mogli da prisustvujemo jednom neobičnom i strasnom spajanju benda koji prvi put dolazi u novu zemlju i publike gladne novog i drugačijeg. Iznajmili smo mikser, hejzer, svetlo, projektor da bi sve izgledalo i zvučalo kako smo želeli. Kišobran i indie-go! popunili su svaki trenutak pauze i očekivanja dobrim zvukom i lepim raspoloženjem. Sve je bilo savršeno. Hvala svima koji su podržali ovu akciju i omogućili da prva saradnja MRPC i PD bude ovako upečatljiva. Efterklang, Ti, Kišobran i indie-go! zaslužuju ovakvu publiku  Zahvaljujem se u ime Gun Cluba, Pola i POP Depresije.


Pop-rock kombinacija iz snova za jesenje subotnje veče: najbolji danski indie-rock bend i beogradski tandem koji pravi “haos”. DJ/VJ podrška pre i posle koncerata Kišobran + indie-go!

Koncert Efterklang u beogradskom Klubu Gun realizuje se uz pomoć i podršku ambasade Kraljevine Danske u Srbiji.

Ulaznice su u pretprodaji u prodavnici ploča Pinball Wizard Records (TC Eurocentar, Makedonska 30) i kafeu Šikarica (Skadarska 22) po ceni od 800 dinara, dok će na dan koncerta cena ulaznice iznositi 1000 dinara. Početak koncerta najavljujemo za 22 časa.

Efterklang – odjek ledenog prostranstva :: Subota 9. novembar 22h

Kada se jedan bend uputi na kraj sveta (bukvalno), skoro do samog Severnog pola, jureći ideje i zvukove za novi album, onda znate da su ozbiljni. I strasni. I znatiželjni. I ludi (ali to je već svojstveno Dancima).

Trojka koju predvodi Kasper Klauzen (Casper Clausen) jedna je od najcenjenijih  skandinavskih pop-post-indi-rok postava novog milenijuma. Prvobitno potpisnici jedne od najuglednijih diskografskih kuća za eksperimentalnu elektroniku – Leaf Records, Efterklang su razvili svoje uzbudljivo viđenje savremene rok muzike u raznim pravcima – od  beleženja zveketa praznog tankera za gorivo ili škripanja snega, do saradnje sa simfonijskim orkestrima Sidnejske Opere i Danske kraljevske akademije, pod okriljem legendarnog izdavača – 4AD.

Ovaj nesvakidašnji bend svoj eksperimentatorski duh vešto i neprimetno uklapa u prijemčive i prefinjene melodije, stičući tako poštovanje i posvećene žanrovske, ali i široke pop publike (prvo mesto liste singlova u Danskoj, album na bilbordovoj atraktivnoj Heatseekers listi, odlične recenzije u vodećim svetskim muzičkim magazinima).  Najbolji dokaz za to je njihov aktuelni četvrti album Piramida, nazvan po napuštenom rudarskom naselju na norveškom ostrvu Spitsbergen nadomak Severnog pola, gde je bend proveo devet dana snimajući zvukove i atmosferu sablasnog mesta, koje su kasnije u Berlinu, u društvu markantnih gostiju (pijanista Nils Frahm, multiinstrumentalista Peter Broderick,  duvači Andromeda Mega Express orkestra, hor sedamdeset devojčica) pretočili u čarobne muzičke pejzaže –  teskobne, tajnovite,  ledene, pune čežnje i stidljive nade.  Tu se na jednom mestu sreću Brian Eno, David Sylvian, Radiohead, Bjork, The National, Bon Iver, Blue Nile, Sufjan Stevens…

Uživo, Efterklang su posebna atrakcija – tada proširuju svoju originalnu postavu za tri do pet članova, kombinujući organske instrumente i sintetičke zvukove kompjutera i semplera sa senzualnim, atmosferičnim vokalima – na njihovim koncertima može da se sedi, stoji, visi sa plafona (recimo, kao deo neke intrigantne audio-vizuelne instalacije).  Za prvu posetu našoj prestonici, talentovani Danci spremaju najbolje od svih svetova.

U subotu 9. novembra  u Gan klubu imaćemo priliku da upoznamo muzički deo jedne od najaktivnijih i najboljih evropskih kultura, uz bend čija reputacija odjekuje (u duhu njihovog imena) daleko izvan granica njihove domovine.

Domaća podrška biće Trajče i Ilija, poznati kao TI, duo koji je za kratko vreme svojom nežnom, eteričnom, setnom vedrinom i neodoljivim pop vinjetama stekao kultno sledbeništvo na koncertnim binama (ne samo) Beograda, i to pre izlaska prvog albuma.

Efterklang (2012), by Rasmus Weng Karlsen
Ti, foto Stanislav Milojković

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *