Da li su albumi nastali posle raskida uvek depresivni i služe da se slomljena srca zaleče ili u svakoj nesreći mora da bude i zrnce sreće?

Početkom maja Nora Džons objaviće novi, peti studijski album “…Little Broken Hearts”, nastao u saradnji sa producentom Brajanom Bartonom (Danger Mouse). Rad na albumu počeo je još 2009. godine posle Norinog raskida sa tadašnjim dečkom i na svaki način predstavlja nešto novo u njenoj karijeri.

Da li su albumi nastali posle raskida uvek depresivni i služe da se slomljena srca zaleče ili u svakoj nesreći mora da bude i zrnce sreće? Muzičari (i mnogi drugi) od kada je sveta i veka raskide koriste kao ključnu inspiraciju u nekoj fazi svoje karijere.

Ovo je moj izbor “najboljih raskid albuma”, a opšta mesta mnogih lista albuma na ovu temu su Marvin Gaye “Here, My Dear” , Elliott Smith “XO”, Blur “13”, Fleetwood Mac “Rumours”, Nick Cave “The Boatmans Call”…

Bob Dylan “Blood On the Tracks” (1975)
Album koji se na mnogim listama nalazi u TOP10 najboljih svih vremena, uglavnom je inspirisan raspadom Dilanovog braka sa prvom suprugom Sarom Lounds, heroinom pesme “Sad Eyed Lady of the Lowlands” (Blonde on Blonde) i hit-singla sa albuma “Desire” i Džejkobovom majkom.

Spiritualized “Ladies And Gentlemen, We Are Floating In Space” (1997)
Fatalna Kejt Radli je pobegla i udala se u tajnosti (koliko je to uopšte moguće u Engleskoj) za Ričarda “The Verve” Eškrofta. Slomljeni svemirski čovek Džejson Pirs tokom sledećih nekoliko meseci tugu je lečio praveći svoj najbolji album u karijeri.

Sam Phillips “Don’t Do Anything” (2008)
Posle deset godina braka i rođenja kćerke, verovatno najpoznatiji muzički producent na svetu, oskarovac i dobitnik Gremija i Zlatnog globusa, Ti-Boun Barnet ostavio je pevačicu (i glumicu u “Die Hard with a Vengeance” – bila je desna ruka Džeremija Ajronsa) Sem Filips. Ona se dočekala na noge verovatno najboljom “ženskom” pločom u 21. veku.

Al Green “Call Me” (1973)
Samo devet pesama, među njima i obrade Henka i Vilija, i u zavisnosti od raspoloženja muzika i za tugu posle raskida, ali i za neodoljivu predigru. Velečasni Al Grin zna kako da u isto vreme sedi na dve stolice.

Beck “Sea Change” (2002)
Posle zabave i omaža Prinsu na albumu “Midnight Vultures”, Bek Hansen je – uz pomoć genijalnog producenta Najdžela Gudriča – na “Sea Change” utonuo u okean tuge i napravio album koji će mnogim generacijama i sledećih nekoliko decenija biti biblija u ovim delikatnim trenucima.

https://www.youtube.com/watch?v=u2Erm1KBfdU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *