Dragi gost Pop Depresija i Beograda, Damien DeRose, koji je solo ili sa bendom nastupao pod imenom Peasant, posle višegodišnje borbe sa demonima u sebi preminuo je jutros u bolnici u Pensilvaniji. Imao je samo 30 godina. Svet je izgubio jednu čistu i nežnu dušu.

Foto: Stanislav Milojković

U okviru zajedničke akcije sa Žednim uhom i Domagojem, pozvao sam ga 2010. u Kulturni centar GRAD – da bude deo serijala “Jesen folkera u Gradu” i spojio sam njega i Sašu Zorića Čombeta – KODAGAIN za jedno divno koncertno veče. Blejali smo pre i posle po gradu sa drugarima, opijali se u Brodu, smarao sam ga pričama o kajmaku, devojkama i smislu života… Baš su to bila lepa dva dana.

Dve godine kasnije doveo je bend u Beograd, za prvomajske praznike. Svirao je u Gun Clubu, Kole i Robert su kao Veliki Prezir duo skoknuli iz studija – tada su finiširali “Svetlost i dim” – i kao specijalni gosti svirali su na koncertu. Former Belle je otvorio veče svojim intenzivnim solo nastupom, posle je sa Peasantom svirao bas. Još jedan divan koncert za 80ak ljudi, šteta što nije bilo više publike, da vidi dečaka koji povremeno sasvim lako i ubedljivo dodirne magiju Elliotta Smitha, Conora Obersta, Nicka Drakea, a opet ima nešto svoje i drugačije. Bio je neverovatno talentovan pesnik, muzičar, lepo vaspitan i prepun topline dečko. Tužan sam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *