Postoji nekoliko bendova i muzičara koji će mi večno biti direktna asocijacija na Kostu i vreme koje smo proveli zajedno kao prijatelji. Pored raznih opštih mesta tu su i Piter Kejs (Peter Case), Stiv Erl (Steve Earle), Los Lobos, Lajl Lovet (Lyle Lovett), Marija Meki (Maria McKee), Belle & Sebastian… (da ovde stanem i sačuvam nešto za neku drugu priču). Svakako na posebnom mestu stoje braća Dejv i Fil Alvin (Dave, Phil) i njihovi Blastersi (The Blasters). U to vreme Kosta i ja smo provodili beskrajne sate pričajući o muzici, pesmama, filmovima, Amerikani, ženama, smislu života, krimićima, fudbalu, hrani…

Pisao sam već jednom o The Blasters, a za Fila postoji trivija: Kepa i ja smo dobar period sankcija, dok je on živeo u Save Kovačevića preko puta Kalenića, proveli u piratizovanju (možda je “digitalizacija” blaži izraz) raznih ploča i njihovom prebacivanju na CD/mp3. Filov album “Un “Sung Stories” (1986) jedan je od prvih vinila koji smo prebacili.

Nego da se vratim temi i situaciji, a to je da mi je Dejv Alvin vrlo brzo postao jedan od najbitnijih i najomiljenijih autora. Iako tokom Blasters ere nije bio pevač (bio je i ostao jedan od najboljih gitarista u mom svetu) – njegov brat ima taj glas koji je i oldskul i beli i crni i strast i ludilo i histerija i euforija u isto vreme, Dejvovo pevanje je nešto sasvim drugačije i nekako sam ga zavoleo na prvu pesmu. Redovno sam uzimao ploče od Koste tokom devedesetih i jednom sam pokupio celu diskografiju Blastersa i obojice Alvina. Debitantski solo album Dejva Alvina imao je dva naziva: “Romeo’s Escape” (Epic, SAD verzija) i “Every Night About This Time” (Demon u Evropi) – Kosta je imao obe verzije, ali nebitno za koje je tržište album objavljen bio je prava mala riznica čendlerovskih priča, teks-meks ljubavnih drama, prkosa i borbe za život. Na tom prvom studijskom albumu koji je objavio pod svojim imenom, Dejv Alvin je prvi put snimio i otpevao “Fourth of July“.

Geneza same pesme mnogo je duža i kompleksnija. Nastala je tokom prve polovine osamdesetih prvo kao kratka priča, a tokom jednog kežual druženja sa prijateljima u Dauniju uz kuglanje i pivo, Dejva je dodirnula muza i odjurio je kući sa devojkom i završio pesmu za par sati. Odmah joj je odsvirao i pitao šta misli… Zanimljivo je da je u vreme nastanka pesme Dejv već napustio Blasterse, iako je Vorner (Warner Bros) očekivao da bend snimi još jedan album i krene na turneju i čak dovukao Nika Loua (Nick Lowe) da producira nove pesme. I tu kreću problemi: čim je čuo “4th of July” Nik je rekao da ovo nije pesma za Fila i da Dejv treba da je otpeva. To je pravilo probleme na više nivoa, pošto je Dejv pristao da učestvuje na snimanju samo zbog toga što je tu Nik Lou i samo zbog toga što niko drugi u bendu nije pisao pesme osim njega. Onda su ipak snimili demo “Fourth of July” sa njim na vokalu i onda je Nik otišao u Englesku… a Fil snimio verziju pesme sa svojim glasom. Epilog je da taj album nikada nije bio objavljen, a da je nedugo zatim Dejv ušao u X kao gitarista i da su X prvi snimili ovu pesmu (Džon Do/John Doe je pevao, Iksin /Exene Cervenka je bila dual lid na refrenu) i objavili na albumu “See How We Are (Elektra, 1987). Par meseci kasnije Dejv Alvin je napustio X i objavio debi album “Romeo’s Escape“, a pesma koja otvara album je “Fourth of July“.

I tako, posle baš dugog uvoda, dolazimo do trenutka koji je bio i inspiracija za ovaj tekst, a to je album “King Of California” (1994. HighTone Records), Dejvov četvrti studijski album i prvi koji je snimio bez studijske šminke, furizonih aranžmana i kafanske atmosfere (kada kažem kafana mislim na Roadhouse, tj. ćumez kao što je onaj u kojem su Blastersi svirali u “Vatrenim ulicama“) i prvi na kojem su u prvom planu bili njegov glas i poezija. Jedan od najlepših albuma u mom životu! Često se pitam (a i dalje ne razumem) zašto i kako se ova pesma nije našla na nekom od “American Recordings” albuma koje je Rik Rubin (Rick) snimio sa Džonijem Kešom (Johnny Cash)? Sve ima ta pesma – ljubavnike, patos, raspad, deca pale vatromet, praznik je i svi su euforični, a tu je i neminovni kraj ljubavi i tinjajuća nada da će sledeći put biti bolje. Samo je nedostajalo da je Keš otpeva i da tako dođe do najšire publike.

Postoji baš puno verzija uživo “Fourth of July” i svaka je divna, nevezano od toga da li je on sam sa akustičnom gitarom, sa malim ili velikim bendom (The Guilty Ones!). Izabrao sam ovu jednu, posebnu, koja je nastala 2017. godine, a Dejv je okružen prijateljima i ljudima sa kojima svira ceo život.

Dejv Alvin i dalje radi to što je oduvek radio: priča priče o malim ljudima i njihovim snovima, gleda raspale fasade i izmišlja velike pesme o ljudima koji žive unutar tih kulisa. Objavljuje albume i knjige, svira solo, sa bendom ili sa Džimi Dejl Gilmorom (Jimmie Dale Gilmore) ili kao gost ljudima koje voli i poštuje. Fil ima silne zdravstvene probleme već godinama, ali – živ je! – i svi maštaju da se opet vrati na scenu. Kosta je umro 23. jula 2017. godine, iznenada, u svom domu. Nismo razgovarali licem u lice od 2005. godine, ali mnoge razgovore sa njim vodio sam sa samim sobom. Često zamišljam da slušamo zajedno nove i stare pesme Dejva Alvina, pijemo burbon i smejemo se bez razloga.

Dave Alvin – Fourth of July

She’s waiting for me when I get home from work
But things just ain’t the same
She turns out the light and cries in the dark
Won’t answer when I call her name
(chorus)
On the stairs I smoke a cigarette alone
The Mexican kids are shooting fireworks below
Hey, baby, it’s the Fourth of July
Hey, baby, it’s the Fourth of July
She gives me her cheek when I want her lips
And I don’t have the strength to go
On the lost side of town in a dark apartment
We gave up trying so long ago
Whatever happened, I apologize
So dry your tears and baby, walk outside
It’s the Fourth of July

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *